RONDREIS ZWARTE ZEE

 

Het groene landschap van de Zwarte Zee regio verschilt van de rest van Turkije en dat in variaties van groentinten alleen door de tropische regenwouden wordt overtroffen. Langs de kust liggen talloze oude vissersdorpen en handelstadjes en overal ziet men woeste bergstromen die langs de rotsen in de zee storten. Als u deze stromen landinwaarts volgt, komt u in een achterland met heuvels en valleien: een wereld van spectaculaire schoonheid. In tegenstelling tot Centraal-Anatolié waar de dorpen heel compact zijn, liggen de huizen hier zowel horizontaal als verticaal verspreid. U ziet een opeenvolging van grote boerderijen en intensief bebouwde velden, met af en toe een paar winkels en een moskee die samen een soort dorpscentrum vormen. De bewoners zijn onafhankelijk, zelfbewust en zeer gastvrij. Over de riviertjes liggen hoge, boogvormige bruggen die uit de 16e tot 19e eeuw stammen. Hoe verder u komt, hoe groener en indrukwekkender het landschap wordt. De zomerweiden (yayla) liggen boven de wolken, op ongeveer 2000 m hoogte. Goed berijdbare wegens, waarvan vele niet op de kaart staan, gaan verder het binnenland in. 

 

 

 

Dag 1: TRABZON-SUMELA-KARACA-ZIGANA

Aankomst bij het vliegveld van Trabzon. Transfer naar het hotel en na het inchecken en opfrissen beginnen we met onze tour. We bezoeken eerst de beroemde Klooster van Sümela van de 4e eeuw. Het reusachtige klooster van zeven verdiepingen ligt tegen een  loodrechte helling op een uitspringende rots, ongeveer halverwege tussen de aarde en de hemel en diep in een onbewoonde bosrijke vallei. Al in de 4e eeuw kwamen er monniken naar deze plaats en het werd de meest vermaarde kloostergemeenschap van Klein-Azié. Sumela speelde een rol in de vele politiek-religieuze conflicten van de Byzantijnse periode. Na onze bezoek aan de klooster vertrekken we naar de Karaca grotten. De regio is bekend met zijn 25 grotten en wij bezoeken de bekendste dat als Karaca word genoemd. De grot staat bekend met zijn therapeutische effekten op asthma patienten. We eindigen onze dag met een theehuis in Zigana dat een prachtige uitzicht heeft. Overnachting in Trabzon in een 4 sterren hotel.

 

 

Dag 2: TRABZON-UZUNGOL

Vandaag besteden we onze tijd in Uzungol. Het Uzungol Meer heeft een schitterende ligging in een vallei tussen de bergen op een hoogte van 1090 meter. Het meer is ontstaan door een aard verschuiving op de berg, door de velevallende rotsen ontstond er een natuurlijke dam. Dit is een van de toeristische trekpleisters van de regio.

  

 

Dag 3: RIZE-FIRTINA VALLEI-ZIL KASTEEL-AYDER VALLEI

De Zil Kalesi is een romantische burcht die op een steile rots uitrijst boven de bruisende Fırtına rivier en het mistige woud.

 

 

Dag 4: TRABZON-HAGIA SOPHIA-ATATURK PAVILJOEN-SERA MEER-BOZTEPE HEUVEL

We bezoeken vandaag de belangrijkste bezienswaardigheid van de stad, de Hagia Sophia kerk. Het interieur bevat enkele van de mooiste Byzantijnse fresco's ter wereld. Ze zijn met grote zorg door Britse kunsthistorici gerestaureerd, nadat ze eeuwenlang verborgen hadden gezeten onder een laag kalk. Onze tweede bezoek is aan het huis van Atatürk. Het Atatürk paviljoen werd in de 19e eeuw door een Italiaanse architect ontworpen voor een Griekse bankier. Het huis werd in een art-nouveau stijl gebouwd en bestaat uit een houten pand. Na dat het Turkse Republiek werd uitgeroepen in 1923 en na dat de Grieken uit Trabzon verdreven werden, werd het de eigendom van Atatürk.Op deze dag zien we ook de Sera Meer en we eindigen onze dag met de heuvel Boztepe. De heuvel heeft een uitzicht over de hele stad en haven. Dit was ook de plaats waar de oorspronkelijke akropolis van de stad bevond. Volgens de bronnen voor de 2e eeuw stond hier een tempel. Transfer naar het vliegveld.