BESTE RESTAURANTS & NIGHTCLUBS IN ISTANBUL

BESTE RESTAURANTS EN NIGHTCLUBS IN ISTANBUL

 

Q Jazz By Les Ottomans

U heeft de historiche plekken bezocht en u wilt zich in de avond verwennen met eten

en muziek. Dan raden we u zeker de Q Jazz Club. Dit is een van de beste Jazz Clubs

in Istanbul met een prachtige uitzicht op de Bosphorus. Maandelijks zijn er verschillende

programmas van jazz, soul en blues. De Jazz Club ligt in het Les Ottomans Hotel in

Kuruçeşme.

 

360 Restaurant

 

Beyti Restaurant

 

Kiva Restaurant

 

Mikla Restaurant

 

Reina 

 

Babylon

 

Al Jamal

 

Arabesque

 

Hard Rock Cafe

 

TURKSE KEUKEN

Gedurende 500 jaar heersten de Osmanen over een groot deel van het Middellandse-Zeegebied en in het paleis Topkapı in Istanbul ontwikkelden meesterkoks een verfijnde keuken met gerechten die konden wedijveren met de Epicurische lekkernijen van het Romeinse Rijk.

Waarschijnlijk vanwege de oneindige verscheidenheid aan vis, gevogelte, fruit en groenten die in Turkije worden gevonden of vanwege de talrijke culturen die wortel schoten in het oude Anatolia is het huidige Turkse voedsel verrassend gevarieerd en laat het een blijvende indruk na op iedereen die er kennis mee maakt

Het is vreemd dat veel bezoekers van Turkije zo verbaasd zijn dat ze in alle delen van Turkije het gevoel hebben in een luilekkerland terecht te zijn gekomen. Velen vertrekken dan ook met volledig veranderde ideeen en gaan thuis meteen op zoek naar een Turkse restaurant.

HÜNKARBEĞENDİ- 'Hare majesteit vond het lekker'

Aan weer een andere heerlijke schotel, met blokjes rund-lamsvlees en een verfijnde aubergine-puree is  verbonden. Het gerecht ontleent er zelf zijn naam Hünkarbeğendi-aan: 

'Hare Majesteit vond het lekker'. Toen Keizerin Eugenie, de vrouw van Napoleon III, bij de Sultan in Istanbul te gast was, was ze diep onder de indruk van de aubergine-puree- een specialiteit van de chef koks van het paleis Topkapı. Ze vroeg of haar kok kon worden geleerd hoe hij dit gerecht moest klaarmaken. De Sultan gaf toestemming, maar de volgende dag vroeg de Franse kok of hij van de onmogelijke taak ontheven kon worden. ''Ik nam mijn receptenboek en mijn weegschalen mee naar het Turkse kok'' vertelde hij ''Maar die smeet ze de keuken uit'' En hij zei me:''Een kok van de Sultan kookt met zijn gevoel en zijn ogen en zijn neus.''

DOLMA-De gevulde groente

Een van de populaire schotel is de Dolma. Men kan bij dit gerecht uitgaan van elk van de volgende ingredienten: wijnbladeren, koolbladeren, pompoen, aubergine, paprika, artisjokken.

Deze worden gevuld met gehakt of of een mengsel van rijstmengsel, gewoonlijk koud. Men serveert ook vaak yoghurt bij, die in Turkije overigens heel anders smaakt dan in het Westen. eerder als een kruising tussen room en yoghurt.

BÖREK

Nog een klassieke schotel die de toerist zeker zal leren kennen, is börek, dat wordt gemaakt van heel dunne lagen bladerdeeg dat in Turkije Yufka genoemd wordt. Dit hartige gebak wordt gevuld met kaas, kruiden, spinazie, vis of vlees. En men eet het als voorgerecht of als hoofdschotel. De variatie die het meest bereid wordt, is Sigara Böreği. Het deeg is dan gerold in de vorm van een sigaar en gevuld met peterselie, fetakaas en ei-een heerlijke tussendoortje.

MEZE-Koude voorgerechten

Een typisch etentje buitenshuis begint in Turkije gewoonlijk met een grote keus uit 

meze (hors d'oeuvres) die aan tafel geserveerd worden of die u zelf kunt uitzoeken en opscheppen aan een lange tafel. Dat laatste is natuurlijk makkelijk voor buitenlanders, omdat de beschrijvingen p de menukaart vaak niet veel zeggen of niet goed vertaald zijn. De meze's wisselen dikwijls van dag tot dag, afhankelijk van het seizoen.

Het is verstandig u bij deze voorgerechten te matigen, want de hoofdschotels kunnen nog lekkerder zijn en daar moet toch ook nog plaats voor blijven...

RAKI-De leeuwen melk

Het is een oude gewoonte om bij de heerlijke meze de nationale drank Rakı te drinken. Dit is een soort anijslikeur die met water verdund wordt. En vanwege de witte kleur die hij dan krijgt, ook wel 'leeuwemelk' wordt genoemd. Rakı smaakt inderdaad uitstekend bij de voorgerechten en ook bij vis. Deze drank is ontwikkeld omdat de Koran de wijn verbood en men zich daar letterlijk aan wilde houden. In het Moderne Turkije, waar de Islam geen staats godsdienst is, komen echter ook goede wijnen op tafel.

Turkije was de wieg van de Sultana, een kleine druif waarvan exquise Egeische wijnen worden gemaakt. De wijngaarden liggen tegen de heuvels die de kustgebieden omringen. Men heeft in die streken al wijn verbouwd sinds de nieuwe steentijd, toen de eerste vaste agrarische nederzettingen ontstonden.

BAKLAVA-Met veertig lagen bladerdeeg

Zelf mensen die zich niet zomaar aan alle exotische gerechten wagen, zullen tijdens een reis door Turkije of een van de naburige landen wel eens hebben geproefd van Baklava of er tenminste over hebben gehoord. Deze toetjes zijn populair in het gehele Midden-Oosten, maar ze zijn oorspronkelijk Turks. En ze maken deel uit van een enorm groot aantal gebakjes van deze soort.

TURKSE KOFFIE-''Een kop koffie verplicht je tot 40 jaar vriendschap''

Een Turkse maaltijd moet men beslist afsluiten met een Turkse koffie. Dat koffie een belangrijk rol speelt in het maatschappelijk leven van het land, blijkt wel uit het gezegde: ''Een kop koffie verplicht je tot 40 jaar vriendschap.''

Men serveert de koffie in kleine kopjes, al naar wens zonder suiker, met een beetje suiker of mierzoet. Deze koffie gaat uitstekend met een Baklava. En als u aan tafel zit met Turkse vrienden, dan zal een van hen aan het eind van de maaltijd

FOOD WALK IN ISTANBUL

Wilt u in een korte tijd veel proeven ? En ook op een leuke manier doen ? Dan raden we u, onze culinaire tour. De culinaire tour wordt op het Aziatisch continent gedaan en u wordt door Murat Yazıcı begeleid. Hij is een stedenbouwkundige en ook een fijnproever. U zal buiten de klassieke wandelpaden lopen en kennis maken met de lokale producten en ambachtslieden. Wilt u meer weten over de culinaire tour? Bekijk dan even de website

www.eatistanbulfoodtours.com